Bugun...



Soru-Cevap-1


facebook-paylas
Güncelleme: 12-11-2020 22:14:17 Tarih: 03-07-2020 20:41

Soru-Cevap-1

1.)Dünyanın ilk kadın hükümdarı olan ''Tomris Hatun'' hangi Türk devletinin hükümdarıdır?

Cevap: İskitler( Sakalar)

2.)Tarihte rol oynaya ilk Türk topluluğu hangisidir?

Cevap:İskitler( Sakalar)

3.)Türkleri ilk kez tek çatı altında toplayan Türk devleti hangisidir?

Cevap: Asya Hun Devleti

4.)Orduda onlu sistemi bulan ve geliştiren Hun hükümdarı kimdir?

Cevap: Metehan

5.)Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasına neden olan olay nedir?

Cevap: Kavimler Göçü

6.)Avrupa Hun Devleti'nin en güçlü dönemi kimin zamanında yaşanmıştır?

Cevap:Attila

7.) I.Göktürk Devleti'nin kurucusu kimdir?

Cevap: Bumin Kağan

8.)Türklerin ilk yazılı belgeleri olan Orhun Abideleri hangi devlete aittir?

Cevap:(Kutluk/ II. Göktürk Devleti)

9.)Ergenekon ve Bozkurt destanları hangi Türk devletine aittir?

Cevap: (Göktürk Devleti)

10.)Uygur Devleti'nin kurucusu kimdir?

Cevap: Bilge Kül Kağan

11.)Din değiştiren ilk Türk devleti hangisidir?

Cevap:Uygurlar

12.)Matbaayı ilk kez kullanan ve yerleşik düzene geçen ilk Türk devleti hangisidir?

Cevap:Uygurlar

13.)Uygurların ortaya koydukları yazıtlar hangileridir?

Cevap:Karabalasagun ve Sine-i Uşi

14.)Ortaoyunu ve tiyatronun ilk örnekleri hangi Türk devletinde görülmüştür?

Cevap: Uygurlar

15.)Türklerin kullandığı ilk milli alfabe hangisidir?

Cevap: Göktürk Alfabesi

16.)İstanbul'u kuşatan ve Hristiyanlığı kabul eden ilk Türk devleti hangisidir?

Cevap:Avarlar

17.)Dede Korkut Hikayelerine konu olan Türk topluluğu hangisidir?

Cevap:Kıpçaklar( Kumanlar)

18.)Museviliği benimseyen ilk ve tek Türk devleti hangisidir?

Cevap: Hazarlar

19.)Bizans ordusunda paralı asker olarak görev alan Türk boyu hangisidir?

Cevap: Peçenekler

20.)İslamiyet'i devlet dini olarak kabul eden ilk Türk devleti hangisidir?

Cevap: İtil Bulgarları

21.)Dünaynın en uzun destanı olan Manas Destanı hangi Türk boyuna aittir?

Cevap:Kırgızlar

22.)İslamiyet'i kabul eden ilk Türk boyu hangisidir?

Cevap: Karluklar

23.)Eski Türk devletlerinde hükümdarların kullandığı unvanlar nelerdir?

Cevap: (Han, Hakan, Kağan, Şanyu, Tangu,Yabgu,İdikut,İlteber, İlteriş)

24.)Eski Türklerde devlet yönetiminin Gök Tanrı tarafından verildiğine inanılan inaç sistemi nedir?

Cevap:Kut

25.)Eski Türklerde en küçük yapıdan devlet yapılanmasına nasıl bir sıralama vardır?

Cevap: Oguş-Urug-Bod-Budun-İl

26.)Sözlü edebiyat dönemi ürünleri nelerdir?

Cevap: (Sav,sagu,koşuk,destan)

27.)Türklerin tarih boyunca kullandıkları alfabeler hangileridir?

Cevap: Göktürk,Uygur,Soğd, Arap,Latin.

28.) Aşağıdaki kavramları açıklayınız.

Şamanizm: Büyü, hekimlik inancı.

Şaman: Din adamı

Baksı: Şaman yardımcısı

Yuğ: Cenaze töreni

Kurgan: Mezar

Balbal: Mezar taşı

Tamu: Cehennem

29.) Türkler tarih boyunca hangi  takvimleri kullanmışlardır?

Cevap: 12 Hayvanlı Türk Takvimi,Hicri Takvim,Celali Takvim,Rumi Takvim, Miladi Takvim.

30.)İslamiyet'i kabul eden ilk Türk-İslam devleti hangisidir?

Cevap: Karahanlılar

31.)Mısır'da kurulan Türk-İslam devletleri hangileridir?

Cevap: Tolunoğulları,İhşitler, Eyyubiler, Memlükler.

32.)İlk posta teşkilatını kuran Türk devleti hangisidir?

Cevap: Karahanlılar

33.)Karahanlılar Döneminde yazılan edebi yapıtlar nelerdir?

Cevap: Kutadgu Bilig, Divan-ı Lügatit Türk, Atabetül Hakayık, Divan-ı Hikmet.

34.)Sultan unvanını kullanan ilk Türk hükümdar kimdir?

Cevap: Gazneli Mahmut

35.)Gaznelilerin Selçuklulara yenilip yıkılma sürecine girdiği savaş hangisidir?

Cevap: Dandanakan- 1040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Bu haber 290 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TARİH SAHNESİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

''ndhaber.com'' haber sitesini nasıl buldunuz?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI